Носите ли такава гривна? Вижте къде се крие силата й

„Иисусе Христе, спаси Господи, помилуй твой раб и по неговите свети молитви, помилуй и мен окаяната…“. Това са част от молитвите, които монахините изричат, докато оплитат поредната Христова броеница или умаленото й копие, известно като Христова или молитвена гривна.

Става въпрос за истинските такива гривни, а не за копия, окичени червени конци и други китайски произведения. Истинските гривни се изработват в манастирите при специален ритуал. Такива се правят в Рилския, Атонския, Бачковския и други. В Мъглижкия манастир две монахини ги изработват. Едната от тях, Рахила, чието светско име е Цветана, разказва, че няма значение цветът на гривната. Обикновено е черна или червена, но може да бъде лилава, синя, бежова и всякакъв друг цвят. Силата й се крие в друго. Енергията на тези гривни е скрита в Кръста, който се вплита в броеницата веднъж, и втори път, в деветте кръста, вплетени във всеки един от възлите. Третото важно нещо за гривната са молитвите, които се изричат, докато се изработва. Възлите на гривната могат да бъдат различен брой и също не оказват влияние. Могат да бъдат 33, 40, 100 или всяко число с духовна символика.

Има разлика между вяра и суеверие, така че сами преценете какви украшения ще носите по китките си и от къде ще ги вземете.

Носите ли такава гривна? Вижте къде се крие силата й

Be the first to comment on "Носите ли такава гривна? Вижте къде се крие силата й"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*