Как да си направите уникални кичури със…степче, а не вредна боя за коса!

Жената обича да променя външния си вид, като най-лесният и безобиден начин е смяната на гардероба. И промяната на цвета на косата!

Способни сме да хвърляме десетки левове във фризьорския салон, а се оказва, че има един адски евтин и ефективен начин, много подходящ за постигане на модерното в момента „омбре“.

Съвсем наскоро забелязах промяната в цвета на една приятелка. Разбира се, попитах я на фризьор ли е ходила скоро (женски приказки, знаете). Отговорът й наистина ме хвана неподготвена: „Ами, всъщност не съм. Сама се боядисах… със степче.“

Знаете ги въпросните разтворими сокове, които сме пили с литри в по-ранните си години. Не искам и да си представя химичната им формула, но е факт, че, макар да не стават за пиене, стават за боядисване на косата.

Особено ако се стремите към постигането на наситен боровинково червен цвят, този елементарен метод ще ви изненада приятно.

Просто трябва да си купите няколко пакетчета от въпросните сокчета, в зависимост от дължината на косата и от участъка, чийто цвят искате да промените.

След това ги сварявате в малко вода и хубаво потапяте косата си, втривайки „боята“ с пръсти. Отмивате и си имате нови кичури в косата.

Колкото до трайността – при всекиго е различна. Има хора, при които цветът се отмива много трудно и стои с месеци. При други може и въобще да не се получи, или поне не от първия път.

Оказва се, че тази „мода“ не е от вчера. Тийнейджърите в САЩ отдавна са открили този метод, само че не използват нашенските степчета, а с Kool Aid. Със сигурност формулата на двете не се различава особено много.

Както се досещате, наситените цветове не се получават вследствие на използването на истински плодове, макар че компаниите предлагат продуктите си въз основа на тяхното “ участие“.

Червеният цвят в разтворимите сокове (а и по принцип в хранително-вкусовата промишленост) се дължи на Е 129, познат и като Алура червено. Формите, в които може да се намери, са две – на прах и на гранули.

Употребата му е широка и може да се намери в много хранителни продукти от магазина – сладкишите, зърнените закуски, бисквитите и всякакви други шоколадови изделия. С оцветителя се щампова и месо. А както се оказва – и коса се боядисва…

Пробвали ли сте този трик? Ако сте, споделете опита си!

Източник: kulinar.bg

Be the first to comment on "Как да си направите уникални кичури със…степче, а не вредна боя за коса!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*