Гурбетчийка: Тръгнах си от Англия и цял живот ще съжалявам, че не останах да бера ягоди там!

На 13. 06. Летях за Англия заедно с приятеля си за работа в Ферма(бране на ягоди)…
От начало бях убедена, че ще се справя бях предупредена за това от какво се състои работата но когато пристигнахме реалността бе друга… Настаниха ни е порт-кабина заедно с още 2 двойки с който деляхме една стая и т. н

Баните, тоалетните и кухнята бяха общи на може би 20-30 метра от кабината. Работата беше изморителна и тежка (но пари се вадеха) Бяхме бавни берачи на ягоди и аз и приятеля ми но все пак се справяхме. Обаче дойде един момент в които нямаше достатъчно работа за всичките 300 човека и започнаха един по един да ни махат. Въпрос на време бе да махнат и нас затова решихме да се преместим в Лондон и така след почти 2 месеца работа напуснахме фермата и с всички пари който имахме се отправихме към Лондон.

Отседнахме при наши познати за няколко дни докато намерим квартира подходяща за финансите който имахме, аз щях да чистя къщи и момчето ми да работи строителство но за целта трябваше да премине през CNC тест или нещо подобно, който тест обаче изискваше време и пари. Бяхме се отчаяли много но в този момент ни изкочи предложение за работа на флаиери… Естествено веднага приехме… нямахме избор!

Преместиха ни в друг град и веднага започнахме.. Първите няколко дни бяха що годе добре разнасяхме по 1000 флаиера за неопределено време от деня на различни райони и минавахме по горе-долу 20 мили на ден пеша.. След няколко дни обаче краката ни се превърнаха буквално в гъби, появиха се ужасни болки, отичане и т. н

Беше много страшно вали, гърми ти си навън и разнасяш флаиерите… Изкарах 2 седмици на тази работа и започнах да търся вариянт да се прибера в България.
Приятеля ми искаше да остане но пък не искаше и да си тръгвам сама.. В крайна сметка се прибрахме и съжалявахме като луди, че сме си тръгнали от фермата.

Точно седмица след прибирането ни в България съжалявах адски много, че съм решила да се прибера.. Надявам се всички който четат това да ме разберат правилно! Каквото и да ни се случваше там бяхме много по добре от тук, там може да се трепехме като животни но поне когато влизахме в магазина задоволявахме изцяло нуждите си… не сме се лишавали от нищо и знаехме за какво работим. Затова не се подавайте на носталгия и трудности НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ ЛЕСНО КАТО МЕН.. Цял живот ще съжалявам, че поисках да си тръгна А можеше да сме толкова добре там сега.

Източник: spodeli.net

7 Comments on "Гурбетчийка: Тръгнах си от Англия и цял живот ще съжалявам, че не останах да бера ягоди там!"

 1. Ако беше завършила и беше станала ценен кадър за работа в България, никога нямаше да ти се налага да ходиш в Англия да береш работа и пак щеше да успяваш да си задоволяваш нуждите. Въпрос на различна гледна точка…

 2. И кои да тези ценни кадри в българия? Като и ценните кадри бързо заминаеат там,откъдето са дошли

 3. Е, не може всички длъжности и работни позиции да са за висшисти, истината е, че трудът в РБългария не се заплаща адекватно – някои и без образование имат по-добри доходи от хора със специалности и професии!!!Не бъдете груби, моля!Просто трябва да се въведат нетни почасови норми на заплащане за дейностите по НКПД, а не само минимални осигурителни прагове! Работодателите трябва да започнат да заплащат адекватно труда на служителите си! Може ли личният шофьор на шефа да взима заплата два пъти по-голяма от тази на счетоводител във фирмата?!… Абсурдите на родните предприемачи!…И в по-добрите европейски държави една седмица работиш за наем, една седмица за режийни разходи и две седмици за себе си!!!

 4. красимир | 10/05/2017 at 14:38 | Отговор

  Никога и за нищо на света не се връщайте . Два пъти се връщах и ми идвашее сам да се пребия че съм го направил . Два пъти заминавах само с джобни . Сега съм в Чужбина вече 15 години и на ум не ми е минавало да се върна да живея в България . Прибирам се за една седмица в годината . Обикновено си тръгвам на третия ден .

 5. Като видя така неграмотно написан текст и се изнервям. Знам, че е дребнаво, но „коЙто“ и „коИто“ показват грамотността ви, а грамотността ви показва умствения ви багаж! Иначе по темата… Да, в България се води целенасочена политика към изселване на младото, работоспособно, читаво поколение 🙂

 6. Не на всякаде и не всеки може да получи нужното образование!
  За някои то е недостъпно!
  Не се слагайте над другите а обедниявайте и помагйте!
  А за българия: наи–трябва да ви е срам!
  Само изгоди се гладат!

 7. Учене и квалификация му е майката. И то още в училище. Иначе ще съжаляваме за – „преместиха ни“, „дадоха ни“ итн неща, които показват как е най-лесно – някой да ни държи като роби и да движи живота ни като по времето на соца.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*