В крайна сметка Тодор Живков се оказа прав…

Най-обичаният и същевременно мразен български държавник в крайна сметка, се оказа прав за това, което се случи след прехода и продължава да се случва до ден-днешен. Думите на Тодор Живков в последното му интервю за БНТ през далечната 1997 година показват с невероятна точност това, което наблюдаваме в съвременният политически живот, ако можем така да го наречем.

Тодор Живков отговаря на въпроси на зрителите. Водещият на предаването Стойчо Керов разкрива, че в редакцията са получени огромен брой въпроси – над 2000! От тях са избрани най-интересните и провокативните, които никой не смееше да задава преди 1989 година. Твърди се, че тогава още Бойко Борисов е бил шофьор на Тодор Живков и лично е закарал бившият държавник до студиото на БНТ. Ето и част от „трансскрипта“ на емблематичното последно интервю на вече покойният Бай Тошо..отговорите на останалите въпроси може да чуете във видеото по-долу.

Стойчо Керов: Изпитвате ли усещането за някаква вина? Чувствате ли се поне малко виновен?

Тодор Живков: За какво? Ако е за моята политическа или държавна дейност, нямам никаква вина. Иначе аз съм жив човек, не знам какво имат предвид.

Стойчо Керов: На последната си пресконференция преди няколко дни казахте, че БСП не е Вашата партия. Защо мразите БСП?

Тодор Живков: Не, аз не мразя БСП. Аз не съм съгласен с ръководството на БСП, а не с членската маса, която много добре си дава сметка за ситуацията сега в България… Става въпрос за ръководството и то (само) за една част от ръководството…

Стойчо Керов: Какво още не сте казали за 10-и ноември? Какво още не е известно? Заговор ли беше това или нещо друго? Как не усетихте при Вашия опит, че се готвят да Ви свалят от власт?

Тодор Живков: Да, аз си давах сметка, тъй като останах сам и се противопоставих открито срещу преустройките на Горбачов. Това е историческа истина. Горбачов пое организирана кампания срещу мен. Тя е известна, по това е говорено много. Но не си давах сметка, че ще се стигне до такава извратеност и деградация в борбата срещу мен. Аз бях обвинен във всички земни грехове, оплют, за мен говореха, че съм имал милиарди левове на Запад, че имам дворци на Запад, вили на Запад, какво ли не. А сега искам и за Ваша информация да Ви съобщя, че на Запад се появи съобщение, в което казват, че единственият президент в света е Тодор Живков, който не е скътал пари в България, нито в чужбина…

Be the first to comment on "В крайна сметка Тодор Живков се оказа прав…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*