Владимир Путин вече е недосегаем за ЕС и САЩ

Руското правителство прие закон, който превърна Владимир Путин и страната в недосегаеми за останалия свят. Законът беше разписан от руския президент и позволява на Русия да отхвърля решения на международни съдилища, включително на Европейския съд за правата на човека.

Поправките в Закона, които бяха приети от руските депутати позволяват на Конституционния съд на Русия да не се съобразява с решения на чужди съдилища, ако те противоречат на конституцията на страната. Световните медии смятат, че по този начин Русия иска да се предпази от нов случай „Ходорковски“. Миналата година Европейския съд в Страсбург наложи санкция от 2 милиарда евро на Русия, които трябва да бъдат изплатени като обезщетение на бившите собственици на руската петролна компания Юкос.

В началото на новия век руските власти хвърлиха в затвора шефът на компанията Михаил Ходорковски с неясни обвинения. Твърди се, че „истинската причина“ за задържането му са политическите амбиции, които е проявил. В негово лице Путин е виждал сериозен съперник, който би могъл да го свали от власт, твърдят световните медии.

С новия закон вероятно Русия, се опитва да не изплати огромната финансова санкция, която й беше наложена от съда в Страсбург.

Be the first to comment on "Владимир Путин вече е недосегаем за ЕС и САЩ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*