Вижте коя е най-рядката комбинация между цвят на косата и очи! Такива хора почти няма! СНИМКИ

Външността на всеки един от нас е уникална. „Мамини“ очи, „на тати“ носа, „на баба“ фигурата – да се повтори една толкова специфична комбинация е невъзможно.

Дори сред уникалните обаче се срещат още по-уникални.

Неотдавна учени изчислиха комбинацията от цветове на очите и косата, които са най-редки – дотолкова, че по-вероятно би ви ударила мълния, отколкото да срещнете носител на тези гени.

Как смятате, дали влизате в тази необичайна група?

Генетиката е удивително нещо. Всяко откритие в тази сфера не може да не поразява, въпреки че звучи абсурдно. Например знаете ли съвременната хипотеза, че всички хора на Земята със сини очи са роднини?

Истина е, тяхното родство се крие далеч назад в техните предшественици. Друга теория гласи, че след две столетия на света няма да има естествени блондини. Генът на светлата коса просто ще бъде изтласкан от еволюцията, тъй като гените на тъмните коси са по-силни.

Въпреки печалната статистика, синеоките блондини не са носителите на най-рядката външност на планетата.

Изследователи от American Chemical Society установиха, че най-рядката комбинация е рижава коса и сини очи. Тайната на уникалността е в двата гена, които отговарят за цвета на косата и очите – те са рецесивни.

Вероятността да наследите едновременно и двата гена е необикновено малка.

Например с „небесен поглед“ могат да се похвалят само 17% от хората на планетата. Рижави са едва 2%. Така синеоките хора с рижава коса са само 12.7 милиона от общо 7.5 млрд. души.

Удивително е, но статистически е по-вероятно да ви удари мълния, отколкото да срещнете човек с такава комбинация на очите и косата.

Съотношението е 0.03% срещу 0.017%. Чудеса, разбира се, има!

Be the first to comment on "Вижте коя е най-рядката комбинация между цвят на косата и очи! Такива хора почти няма! СНИМКИ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*